Història

De l’Empordà al Priorat

Ja fa anys que Perelada va apostar amb èxit per l’elaboració de vins d’alta expressió a l’Empordà. Aquesta mateixa passió és la que ens va portar al Priorat, una de les denominacions d’origen més reconegudes a nivell mundial i una de les úniques dues a Espanya que compten amb el reconeixement d’ésser Denominació d’Origen Qualificada.

 

historia-siurana-peralada

El Priorat

La Cartoixa d’Scala Dei representa el bressol històric dels vins i la viticultura de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat. Els monjos cartoixans van portar des de Provença, al segle XII, els coneixements i tècniques per desenvolupar una viticultura que va arrelar amb força i ha evolucionat al llarg dels segles. Els dominis de la Cartoixa van configurar l’anomenat Priorat històric, que avui coincideix amb la regió vitivinícola de la DOQ Priorat. Una petita regió vinícola muntanyosa de 1800 ha de vinya, uns 600 viticultors i 102 cellers. L’orografia fa que s’hagi de conrear la vinya en costers de pendents tan pronunciats que obliga, en molts casos, a construir-hi terrasses.

siurana-02

Els inicis de la Casa Gran del Siurana

Als afores de la localitat de Bellmunt del Priorat, a la vora del riu Siurana, es troba la masia popularment coneguda com la Casa Gran. Un edifici amb tres-cents anys d’història on antigament residiren els monjos cartoixans del monestir d’Scala Dei, l’ordre monàstica que ja en el segle XII va introduir la viticultura a la comarca.

A les finques que envolten la Casa Gran i que van ser testimoni de l’estricte vot de silenci dels frares cartoixans és on avui creixen part del nostres ceps.

El projecte de Casa Gran del Siurana es va iniciar l’any 2000 amb el clar objectiu de crear uns vins des del mateix inici del procés: seleccionant les finques amb més potencial, triant les plantes mes adients i fent-les créixer amb cura per després controlar meticulosament el moment de la verema, el mode d’elaboració i la criança.

 

siurana-03